Voel je je moe en opgebrandt? Je bent niet de enige. Door bewuster te leven spaar je energie.

We zijn er veel mee bezig: bewust zijn, mindful zijn, bewust genieten en bewust verdriet hebben. Ons bewustzijn onderscheidt ons van dieren. Een evolutionair hoogstandje, waardoor we onszelf kunnen observeren, kunnen verlangen, genieten, huilen, wanhopen of vergelijken. We stellen onszelf vragen: waarom zijn we hier op aarde? Wat is de zin van het leven? De diepere lagen van ons onbewuste kunnen beangstigend zijn. Liggen daar, in het donker van onze geest, niet allemaal monsters te wachten? Liever vluchten we in ‘fastfood’ voor ons bewustzijn: hard werken, koffie, alcohol, relaties, seks, drugs, onze smartphone. In onze consumptie maatschappij is afleiding ruimschoots voorhanden.

Bewust geluk
Bewust zijn is niet perse naar binnen keren. Het is ook om je heen kijken. Waar ben je? Wie loopt er langs je? Met volle aandacht luisteren. Het leven nemen zoals het op je afkomt. Voor mij is dat geluk.. Geluk is onze natuurlijke staat. Kijk maar naar een kind die nog onbevangen in het leven staat. Of kijk naar jezelf als als alle ruis weg is en je wakker wordt terwijl je tegen je liefste aanligt, met je kind op het strand zit, of met je vrienden samen bent.
Als ik me los maak van mijn zorgen, van het verleden en de toekomst, ben ik in het hier en nu. En daar liggen wonderen: kijk maar om je heen. Die zwerver die vriendelijk teruglacht. Die twee katjes die hun kopjes om de hoek van de deur steken. De zon die op de grachten schijnt, het kletspraatje met de kassière. De scheve grijns van mijn zoontje, zijn haar dat opspringt door zijn bokkesprongen. Maar ook een blik op facebook, en zien hoe veel mensen onbaatzuchtig hulp bieden. Bewust zijn is verbonden zijn en daardoor ga je vanzelf met compassie naar anderen kijken. Het tegenovergestelde van eenzaamheid, zijn met wat er is.

Volgens de Van Dale betekent zelfbewust ‘met besef van eigen innerlijke kracht, waarde’. Een wat vreemde omschrijving, want er zou ook kunnen staan: besef van innerlijke zwakte.  Bewust blijven, ook als het wat minder gaat. Als stress of emoties je overspoelen, als je alleen met griep in bed ligt. Het ongemak, de confrontatie met jezelf, het even ‘niet participeren’, ook dat kan een cadeau zijn. Bewust zijn is in de waarheid leven. Niet vluchten, maar je verankeren in het moment door je adem te verdiepen. Je adem kan je helpen in het moment te blijven en emoties te beleven zonder er uiting aan te geven. Hoe je dat doet, lees je op pagina 11.

Compassie
Tijdens meditatie kun je emoties onderzoeken. Wanneer zijn ze ontstaan? Geef ze alle ruimte en aandacht en ze zullen zich niet steeds meer aan je opdringen. Voor mij voelde het als een bevrijding toen ik alle angst en schaamte uit mijn onbewuste onder ogen kon zien. Ik stopte met mezelf af te keuren. Pas als je compassie met jezelf hebt, heb je compassie met de wereld.
Yoga en bewustzijn veranderen de wereld.  Blijf hopen en vechten voor waar je in gelooft. Laat je door niemand van de wijs brengen. Liefde is sterker dan haat. Iedereen wil liefde. En wie weet komt het dan allemaal nog goed.

Saskia onck

2017-11-10T09:27:16+00:00

Nieuwsbrief