Wordt sterk en krachtig door zelfcompassie

In het verkeer hebben mensen vaak een kort lontje. Wist je dat woede die naar anderen voelt, veel te maken heeft met woede naar jezelf?

Ben je soms boos, op jezelf en op anderen? Voel je vaak frustraties of schaam je je wel eens? Het kan zijn dat je veel te hard over jezelf oordeelt. Wil je jezelf steunen plaats van onderuit halen? Lees dan dit artikel over zelfcompassie!

Steun jij jezelf, zoals je een vriend zou steunen? Of straf je jezelf in gedachten steeds af? Veel mensen vinden het moeilijk om liefdevol met zichzelf om te gaan. Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en begripvol bent naar jezelf wanneer je lijdt, faalt of je je tekort voelt schieten. Mensen met zelfcompassie weten dat onvolmaaktheid, mislukking en problemen in het leven onvermijdelijk zijn. Daarom zijn ze zachtaardig tegen zichzelf als ze iets vervelends meemaken, in plaats van boos te worden. Je kunt niet alles zijn of alles hebben wat je wilt. Als je hiertegen vecht, verhoogt dat stress, frustratie en zelfkritiek. Als je dit gegeven vriendelijk accepteert, ervaar je meer emotionele balans.

Zelfcompassie mag

In onze calvinistische maatschappij wordt ‘van jezelf houden’ vaak in verband gebracht met narcisme of egoïsme. Maar  zelfcompassie geeft rust, openheid en energie. Je bent niet meer zo afhankelijk van de liefde en bevestiging van anderen. Je kunt leven vanuit acceptatie en bij jezelf blijven, in plaats van te vechten, te verbloemen en jezelf te straffen. De muur die je hebt opgetrokken kan naar beneden. Je bent niet meer zo bang voor kritiek of afkeuring van anderen, omdat je weet dat je nu eenmaal niet perfect bent.

Houden van je ego

De boeddhistische leraar Sogyal Rinpoché zegt: “Het probleem is dat we niet weten wie we zijn, en met welk aspect van onszelf we ons moeten identificeren. De liefhebbende moeder, de min of meer tevreden echtgenote, het gestreste kaderlid, de modelwerknemer. Om onze ware aard te ontdekken, moeten we een onderscheid maken tussen ons ‘zelf’ en ons ‘ego’. Als we denken dat we onszelf zijn, zien we vaak het ego. En omdat het ego per definitie onsympathiek is, heeft dat tot gevolg dat we niet van onszelf houden. Om kennis te maken met het zelf, is het nodig eerst onderscheid te maken tussen het ‘ik’ en het ‘ego’.”
Dat is niet zo gemakkelijk, want het ego valt veel sneller op bij de anderen dan bij jezelf.
Afgunst, jaloezie, roddelen, gevoelens van minderwaardigheid, zijn allemaal uitingen van het ego. Voor je ego zal jijzelf nooit goed genoeg zijn. Je zult nooit knap, leuk, slank, sexy, intelligent, gevat of succesvol genoeg zijn. Daarom zal je er nooit in slagen van je ego te houden. Maar met compassie naar je eigen worsteling met dat ego kijken, dat is eigenliefde. Jezelf niet straffen voor ‘fouten’ maar liefdevol corrigeren. Dan zul je jezelf steeds de boodschap geven dat jij op jezelf kunt vertrouwen. Onvolmaaktheid en mislukkingen zijn onvermijdelijk in het leven. Steun jezelf op je pad!

Afkeuring

Observeer eens hoe jij tegen jezelf praat: als je lesgeeft, in de spiegel kijkt, jaloers bent, een fout maakt in je werk, in de sportschool staat, even niets te zeggen hebt of nog steeds geen liefdevolle partner hebt.  Als we niet eerst van onszelf houden, hoe kan een ander het dan doen? We zijn vaak onze eigen ergste vijand. De afkeuring die je vreest, bestaat vaak alleen in je fantasie.
Een ander kan niet maken dat jij zelfcompassie ontwikkelt. Je ouders kunnen van je houden en je vrienden en lovers vertellen je hoe mooi en leuk je bent. Maar niets zal ooit voldoende zijn als jij geen zelfcompassie hebt.

Als iemand je elke dag kritiek geeft en boos op je wordt, dan kan het zijn dat je dat uiteindelijk echt gaat geloven. Dus als jij steeds weer hard over jezelf oordeelt, zal dit een steeds destructievere uitwerking hebben. Het pad is ingesleten en je negatieve gedachtes over jezelf worden steeds krachtiger. Je zelfvertrouwen wordt steeds minder, puur door je eigen gedachten.

De waarheid
Zelfcompassie is ook: het leven zien zoals het echt is. Onvolmaakt. En de waarheid over jezelf durven zien. Dat is best lastig in een wereld waar commercie ons steeds het tegendeel wil doen geloven, namelijk dat de wereld mooi, perfect, en maakbaar is.
Therapie kan je helpen om te ontdekken wanneer jij bent begonnen met het schamen, ontkennen, afkeuren of wellicht zelfs haten van jezelf.  Een therapeut of een psycholoog kan je helpen je schaamte, pijn of verdriet onder ogen te zien. Door yoga te beoefenen kun je in contact komen met je pijn, en je grenzen. En daar liefdevol mee leren omgaan. Zonder zelfcompassie zal het vinden van gemoedsrust een gevecht blijven.

Opvoeding
We denken dat, als we van onze kinderen houden, ze ook van zichzelf zullen gaan houden. Maar als jij laat zien dat je leeft met zelfcompassie, geef je je kind een mooi voorbeeld en bied je je kind een groot geschenk. Je kind kan zo leren liefdevol met zichzelf om te gaan. Prijs je kind niet steeds de hemel in. Het hoeft niet geweldig te zijn. Als het leert om te gaan met beperkingen, teleurstelling en verdriet, zal je kind daar zijn leven lang wat aan hebben.

Voordelen zelfcompassie
• verminderd stress
• meer geduld en verdraagzaamheid
• gemoedsrust
• meer veerkracht
• gezonder
• jezelf zijn en je eigen pad lopen
• niet meer bang voor kritiek
• meer verbinding met je omgeving

Conclusie, wees je eigen beste vriend!
Bronnen: sollunalevensgeluk.wordpress.com
www.zelfcompassie.nl

Nog meer inspirerende, natuurlijke tips voor een lichter leven?

Geef een antwoord

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair