Minder eenzaam door yoga

 Alleen zijn is dat je geen of weinig contacten hebt en het prima vindt. Je bent graag op jezelf en zoekt het sociale niet zo op. Je voelt je wel alleen, maar niet eenzaam. Een ander kan zich eenzaam voelen als er geen belangrijke verbindingen zijn met andere mensen zijn en zal het alleen zijn als eenzaam ervaren.

De eerste ervaring van  eenzaamheid

Laten we kijken waarom wij eigenlijk in relatie gaan als mens. We worden geboren en ontvangen in hopelijk een warm sociaal bad, waar we gewenst zijn en liefdevol worden verzorgd. De prikkels en liefde van buitenaf zijn vanaf het begin als een noodzakelijke vitamines die we als klein mensje nodig hebben voor later. Het is essentieel dat we leren reageren op de prikkels van buitenaf en op non-verbale communicatie. Dat zorgt voor de basis van ons concept dat we gaan creëren. We beginnen met een eigen opbouw gebaseerd op onbewuste, subjectieve interpretaties van onszelf. Langzaam wordt daar de buitenwereld beetje bij beetje aan toegevoegd. Ofwel, de basis van ons concept van waaruit wij denken, voelen en handelen, wordt sterk beïnvloed door onze vroegste en belangrijkste indrukken (samskara’s).

De behoefte om van buitenaf bevestigd te worden, is dan ook een logisch gevolg. We zijn waarde gaan hechten aan de waardering van anderen en vinden het logisch dat we belangrijke relaties hebben. Zo houden we dat innerlijk afhankelijkheidsgevoel tevreden.

Gemis van dieper contact

Sociale contacten voelen fijn en het is belangrijk is om op te groeien in een omgeving met fijne mensen. De band die het kind echter heeft met zijn bron (de moeder) is veel belangrijker dan al die sociale contacten die er ook zijn. Een persoonlijke, diepe relatie is wat we van kleins af aan gewend zijn. Het is mogelijk dat hier de kiem ligt voor onze innerlijke behoefte aan een diepere relatie. Sociale eenzaamheid is een gebrek aan contacten, vrienden, familie, terwijl emotionele eenzaamheid meer het gemis is aan een dieper contact met een persoon waar we het leven mee willen delen. 

Tekst: Ron van der Post / www.yogastudie.nl

Neem nu een abonnement op de yogakrant, slechts 14,74 voor 4 nummers! www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Geef een antwoord

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair