Minder eenzaam door yoga

Wat is eenzaamheid? En wat is het verschil met alleen zijn? Alleen zijn is dat je geen of weinig contacten hebt en het prima vindt dat het zo is. Je bent graag op jezelf en zoekt het sociale niet zo op. Je voelt je wel alleen, maar niet eenzaam. Een ander kan zich eenzaam voelen als er geen belangrijke verbindingen zijn met andere mensen zoals een partner, een beste vriend of vriendin en zal het alleen zijn als eenzaam ervaren.

De eerste ervaring van  eenzaamheid

Laten we bij het begin beginnen en kijken waarom wij eigenlijk in relatie gaan als individu en als mens. We worden geboren en ontvangen in hopelijk een warm sociaal bad, waar het gewenst is en liefdevol wordt verzorgd. De prikkels en liefde van buitenaf zijn vanaf het begin als een noodzakelijke vitamines die we als klein mensje nodig hebben voor later, als we een groot mens zijn. Het is heel essentieel dat we vanaf het begin leren reageren op de prikkels van buitenaf en vooral op non-verbale communicatie. Dat zorgt voor de basis van ons eigen concept dat we op een gegeven moment zelf gaan creëren. We beginnen met een eigen opbouw gebaseerd op onbewuste, subjectieve interpretaties van onszelf. Langzaam wordt daar de buitenwereld beetje bij beetje aan toegevoegd. Ofwel, de basis van ons concept van waaruit wij denken, voelen en handelen, wordt sterk beïnvloed door onze vroegste en belangrijkste indrukken (samskara’s).

De behoefte om van buitenaf bevestigd te worden, is dan ook een logisch gevolg. We zijn veel waarde gaan hechten aan de waardering van anderen en vinden het logisch dat we belangrijke relaties hebben om dat innerlijk afhankelijkheidsgevoel tevreden te houden.

Gemis van dieper contact

Eveneens voelen we dat sociale contacten in de buitenwereld fijn zijn en dat het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met fijne mensen. De band die het kind echter heeft met zijn bron (de moeder) is veel belangrijker dan al die sociale contacten die er ook zijn. Een persoonlijke, diepe relatie is wat we van kleins af aan gewend zijn. Het is mogelijk dat hier de kiem ligt voor onze innerlijke behoefte aan een diepere relatie naast alle sociale contacten die we hebben. Dus sociale eenzaamheid is veel meer een gebrek aan contacten, vrienden, familie, terwijl emotionele eenzaamheid meer het gemis is aan een dieper contact met een persoon waar we eventueel het leven mee willen delen. 

Lees meer in de lente editie. Tekst: Ron van der Post / www.yogastudie.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair