Heling van het mannelijke en vrouwelijke

van het mannelijke en vrouwelijke

We zijn als mens op Aarde om onder andere dualiteit te ervaren en uiteindelijk te overstijgen. Midden in deze turbulente tijd lijken de polariteiten steeds heftiger te worden. Wat wordt er uitgespeeld? Welke dynamieken spelen mee? En hoe helen we dit in onszelf?

Collectief vindt er een shift plaats van het dualisme tussen mannelijke en vrouwelijke energie naar innerlijke heelheid. Wat we ervaren als verschillende polen zijn energievelden die in een heilige dans met elkaar een ervaring uitwisselen. Een ervaring die is doorgeschoten in de mannelijke daderenergie en het vrouwelijke slachtofferenergie. In deze tijd lijken de dader- en slachtofferenergie extra aanwezig. Het virus, de verboden, de regels, de boetes – het maakt gevoelens van onmacht in ons wakker. Wat is waar? Worden we gemanipuleerd of zijn we een spel aan het uitwerken waarin de polen van dader en slachtoffer worden uitgezuiverd? Waarbij de mannelijke energie zich eeuwenlang heeft verbonden met de macht, controle en wilskracht met excessen die het daderschap hebben bekrachtigd. En waarbij de vrouwelijke energie naar binnen is getrokken, lam geslagen uit angst om overmeesterd te worden.

Heilig huwelijk

De laatste decennia is het vrouwelijke element langzaam bezig uit haar schulp te kruipen en haar bestaansrecht vanuit zuiverheid op te eisen. Voorbij angst en voorbij slachtofferschap. Door deze beweging werd het mannelijke langzaam mee wakker geschud, maar kwam trager op gang. En nu in deze tijd wordt het mannelijke met een enorme golf aangezet om uit de dynamiek van dader en slachtoffer te stappen en in een zuiver zijn te komen. Een zuiver zijn van mannelijke en vrouwelijke energie in ieder van ons, in de wereld om ons heen, op aarde. Op deze manier krijgen we de kans om de mannelijke en vrouwelijke energie in onszelf te helen, om te ervaren dat we beide energieën dragen en dat ze met elkaar een heilig huwelijk, een hieros gamos, sluiten. Door deze innerlijke heelwording transformeren we de dualiteit in onszelf en in de buitenwereld.

De mannelijke weg

In het collectieve mannelijke veld ligt er de uitnodiging om de seksuele energie vanuit het hart te dragen. De overtuiging dat de mannelijke seksuele energie iets of iemand anders nodig heeft om bevestigd te worden, heeft de innerlijke kracht van het mannelijke uitgehold. Door die overtuiging los te laten en te voelen dat de seksuele energie in het hart gedragen kan worden, zal enorm bevrijdend zijn waardoor oude verhaallijnen over dader-slachtoffer vanuit mannelijk perspectief losgelaten kunnen worden.

De vrouwelijke weg

Het vrouwelijke element vraagt om te switchen van daadkracht naar draagkracht. Het is deze draagkracht die ons kan begeleiden in de turbulente tijd waarin we zitten. Het is de vrouwelijke energie die de bedding kan bieden om in jezelf thuis te komen. Om jezelf te dragen te midden van alle chaos, onrust, angst en macht. En vanuit die bedding kan het zuivere mannelijke ons met besluitvaardigheid en focus richting geven. In een zuiver samenspel van mannelijk en vrouwelijk, zoals yin en yang. Voorbij het dualisme van dader-slachtoffer, voorbij de oude verhalen over onderdrukking en machtsmisbruik. En daar ontmoeten we het heilige samenzijn, in onszelf en daarmee in de wereld om ons heen. Dit wordt nu uitgezuiverd in ieder van ons, op eindeloos veel manieren. Door het te zien, te erkennen, te eren en helen in jezelf heel je een stukje van het collectieve verhaal en zo dragen we allen bij aan de nieuwe wereld.

Elske Feitsma is lightworker & earthkeeper en geeft yin en hormoonyoga. Zij schreef de boeken Chakra lifestyle en De authentieke vrouw. Zie voor meer info: www.yoginess.nl

Neem nu een abonnement op de yogakrant, slechts 14,74 voor 4 nummers! www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair