Je hart geeft licht

Je hart geeft licht

Je hart is een magisch orgaan: het geeft je je leven. Het hart heeft ook een energetische functie en een elektromagnetisch veld. Onderzoeken geven aan dat het verschil tussen een signaal van je hersenen of een signaal van je hart groot is. Een signaal van je hart heeft een honderd keer sterker elektrisch effect op je zenuwstelsel en een vijfduizend keer sterker magnetisch effect op je lichaam en je omgeving.

Het informatieveld van je hart bevat al jouw ervaringen en gevoelens. Het hart slaat alles op: uit je jeugd, maar ook je hedendaagse ervaringen. Je hart heeft allemaal onzichtbare laagjes die uitwerking hebben op je manier van zijn. Zo heeft de ene persoon een wat meer luchtige uitstraling en de ander een zware. 

Wetenschapper Gregg Braden geeft aan dat er zich ongeveer 40.000 gespecialiseerde hersencellen in je hart bevinden. Deze zijn zo geconcentreerd dat we die ook wel de kleine hersenen noemen. Deze hersencellen communiceren op een subtiele manier met ons, onafhankelijk van de hersencellen in ons brein. 

Maar wij zijn zo gewend om de wereld te ervaren via onze hersenen, dat we de intelligentie van ons hart niet altijd horen.

Een licht hart

Maak je hart lichter door je hart zo vaak mogelijk met een gewenst gevoel in aanraking te brengen. De wens dat je hart weer helemaal terug mag keren in zijn oorspronkelijke vrijheid, zonder oude informatie van je familie en andere ervaringen. Hoe vaker je je richt op het verlichte gevoel van vrijheid en licht, los van oude patronen, des te beter je hart dit gevoel gaat integreren. Het hart zelf wil zijn natuurlijke, oorspronkelijke ongeladenheid graag terug. 

Hart en Ayurveda

Verbinding met je hart

Ayurveda therapeute Lies Ameeuw: “In de Ayurvedische denkwijze is het hart meer dan een fysiek orgaan. Het is de plek waar je emoties zich kunnen zuiveren en waar je tot inzicht komt. Het hart is de zetel van purusha (de ziel). Het satvich (bewustzijn) vind je volgens de Ayurveda dan ook eerder in het hart dan in je brein. Het hart vormt de verbinding met de ziel en dat is ook de reden waarom sommige geleerden het hartbewustzijn als het hoger bewustzijn aanduiden. Ook uit nieuw wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het bewustzijn en een aantal aspecten van het intellect zich in het hart bevinden.

Wanneer je in verbinding staat met je hart, kan het fungeren als een middel waarmee je informatie op een andere, heldere manier verwerkt. Meestal komt informatie via de zintuigen ons brein binnen, waarna erover wordt nagedacht. 

Mensen die stevig verbonden zijn met hun hart, kunnen informatie sneller verwerken en vanuit een hoger bewustzijn aanschouwen. Zij kunnen gemakkelijk van negatieve emoties terugkeren naar een neutrale staat. Hartbewustzijn brengt je bij een universeel en helder weten. Wanneer je je intuïtie wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je leert luisteren en ervaren met je hart.

De verbinding met je hart kan je creëren en versterken door aandacht te schenken aan je lijf. Geef aandacht aan de signalen van je lichaam. Ben je ergens onzeker over of heb je een vraag? Zorg er dan voor dat je stil en rustig wordt en leg je handen op je hart. Voel en luister’. (Lies Ameeuw / www.lies-ameeuw.com)

Open je hart

Religieus leraar Andrew Harvey zegt over het hart: “Als je eerlijk luistert, als je echt wakker bent voor de sublieme schoonheid van de wereld, breekt je hart dagelijks. Je hart is eigenlijk ontworpen om te breken; zijn functie is om keer op keer open te barsten zodat het steeds meer wonderen kan bevatten.” Verdriet en gekwetst zijn is een deel van het leven, en verdiept je ziel.

Je hart uitstorten is een goede manier om je hart te openen. Schrijf het van je af, het lucht op. Of vind iemand waar jij je compleet veilig voelt om je diepste zieleroerselen mee te delen.

Wees verwonderd

Je hartchakra openen door weer als een kind naar de wereld kijken en je te hart volgen is een nederig proces. Het helpt dingen in een nieuw licht te zien, en het opent onze geest voor nieuwe ideeën en verwondering.

Als je het wonder van het alledaagse kan zien, is alles geweldig. Er is een wonder te vinden in alles: in het leven zelf, de schoonheid van een vogel tot de magie van de maan aan de hemel. Kijk ernaar met je hart, want we kunnen de wereld nooit doorgronden met onze hersenen. Ervaar dat de essentie van alles verder gaat dan ons denken. Dat we feitelijk niets weten en ons bestaan een mysterie is.

Het hartchakra

Het hartchakra is het vierde chakra. Het is zo krachtig omdat ons menselijk hart motivatie en inspiratie kent. Hiermee kunnen we oude ideeën over goed en kwaad en verdeling loslaten. Het laten stromen van emoties is helend voor het welzijn van je hartchakra.

Door je steeds bewust te zijn van je hart, het te voelen kloppen en ernaar te luisteren, breng je langzaam meer licht in je hart. Dan ga je meer vanuit je hart leven en wordt het leven moeitelozer. 

Saskia Onck

Lees hier meer over het elektromagnetisch veld van het hart: houseofdeeprelax.com

Geef een antwoord

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair