Actrice Isa Hoes over rouw

Isa Hoes verloor twaalf jaar geleden haar partner en de vader van haar kinderen door suïcide. Welke lessen leerde ze? Ze schreef er een boek over met haar zoon Merlijn: Je bent niet alleen, hoe het is om te rouwen om iemand die heel dichtbij je stond.
Ik spreek Isa Hoes op de Noordermarkt. Ondanks dat het terras bomvol zit, wordt er haastig een tafeltje in de zon vrijgemaakt voor ons.
Je bent niet alleen
Aandacht voor het onderwerp ‘rouw’ is hoognodig. We krijgen er vroeg of laat immers allemaal mee te maken. De dood, daar praten we liever niet over. Hoewel sterven een onlosmakelijk deel van het leven is, lijkt het alsof we dat vergeten zijn. Dan overvalt het ons als het onvermijdelijke moment daar is dat we een dierbare verliezen. Dan moeten we ‘sterk zijn’, terwijl we dat helemaal niet voelen. Maar liefst 75% van alle psychische klachten komt door rouw dat er niet heeft mogen zijn.
Je hebt twaalf jaar geleden je partner verloren, de acteur Antonie Kamerling. Een groot verdriet voor jou en je kinderen. Was er wel ruimte voor jouw verdriet? Je stond er immers ineens alleen voor met twee jonge kinderen.
Isa: “Als moeder zette ik mijn eigen verdriet vaak aan de kant. Ik wilde er voor de kinderen zijn. Dit was een continu gevecht. Want verdriet kun je niet aan of uit zetten. Ik wilde mijn pijn niet laten zien. De kinderen verdroegen het ook niet. Het was te groot; er was teveel verdriet. Als ik begon te huilen liep mijn dochter Vlinder, toen vijf, weg met haar vingers in haar oren. Ik wilde de moeder zijn die alles weer fijn zou maken en mijn verdriet verbergen. Maar ik had de liefde van mijn leven verloren en ik kon het gewoon niet geloven dat we niet samen oud zouden worden. Ik ging overleven.  
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair