Haat als Kracht

Godin Kali’s kracht is niet de vurigheid van woede, maar de koelte en de stilte van haat. Haat kan wachten en de wraak zal alleen maar zoeter zijn. Haat is berekenend, methodisch: je weet precies wat je moet doen om je doel te bereiken.

Kinderen worden boos als hun gevoeligheid niet wordt gerespecteerd. Woede in zijn pure vorm is groots: het laait vanzelf in je op wanneer je moed en kracht nodig hebt om op te komen voor jezelf en anderen. Maar woede lost niet alles op. Wanneer je als kind woedend was en er werd nog steeds niet naar je geluisterd, dan werd het overweldigend en onveilig voor je. Voor het kind was er geen andere weg dan Kali te worden: haat.

Haat is stil. Haat is koud, niet heet. Haat kan wachten, jaren en jaren. In haat ben je hoog verheven boven alles en iedereen. Haat is schoon: je weet welke methode je moet gebruiken om je doel te bereiken.

Hoewel haat een slechte naam heeft, was het voor ieder van ons de redding. Want in haat kan je je afsluiten van de gevoeligheid en de pijn van je hart. Wanneer je woede niet werd gerespecteerd, was haat de enige uitweg. Cynische opmerkingen zijn kleine manieren waarop haat naar buiten komt, maar niet minder pijnlijk. Daarom blijven de meeste spirituele paden ver weg van haat, en leggen ze de nadruk op het voelen van liefde. Het is niet makkelijk om het in jezelf te (h)erkennen. Soms ben je overmand door paniek of onmacht – en ineens komt er, vanuit het niets, een diepe kalmte over je, die je bevrijd uit je wanhoop.

Haat als toegang tot het Allerzoetste

Haat in zichzelf is niet iets verkeerds, leert Tantra. Het kan helpen om niet gek te worden.Tantra leert hoe we intense emoties zoals haat kunnen leren houden in aanwezigheid. Nu je volwassen bent, is het mogelijk om je eigen haat te leren kennen en te voelen. Die bewustwording maakt het mogelijk om onze haat minder uit te hoeven acten op anderen of op onszelf.

Toe-eigenen van je haat is een pittige beoefening die om een stevige bedding vraagt, zodat je je kan openen op een diep niveau. Het beste onder de begeleiding van een ervaren Tantra leraar.

Want haat – net als iedere andere emotie – is in potentie een groot cadeau. Dat, als je nieuwsgierig en aanwezig blijft terwijl je het uitpakt en van alle kanten bekijkt, uiteindelijk zal transformeren in ‘het Allerzoetste’. Een diep gevoel van innerlijke kracht, stilte en vrede.

Bron: Marije Oostindie |

www.AtelierAandacht.nl

Beeld: ‘Kali’ – limited edition in oplage 25 stuks: t 375,- inclusief lijst. Scan de code voor alle informatie.

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair