Gelukkig zijn is een keuze

Wees nu gelukkig

Geluk is onze motivatie: de reden dat we verlangen, verbintenissen aangaan, geld willen verdienen en ons ontwikkelen. De belofte van geluk maakt dat we veel kunnen verdragen. Maar duurzaam geluk is niet iets wat komt wanneer je eindelijk dat grote doel hebt bereikt. Misschien wel voor even, maar het zal snel weer verdwijnen. En dan begin jij je jacht naar geluk weer opnieuw. Vermoeiend. Duurzaam geluk ontstaat vanuit bewustzijn. Dan hoef je niet eerst hard te werken om dunner, beter of succesvoller te zijn.

Kijk op de juiste manier

Als je door de stad fietst, kun je je ergeren aan het drukke verkeer en het lawaai. Maar je kunt ook heel simpel je aandacht verplaatsen. Observeer de diversiteit aan mensen. Kijk hoe mooi, kwetsbaar en bijzonder ze eruitzien. Ervaar dat je heerlijk buiten bent en vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Een kleine verschuiving in je aandacht, maar een groot verschil in geluksbeleving. Als je dit traint, zul je vaker gaan ervaren dat alles wat je nodig hebt, al aanwezig is.

We zijn als mens het enig levend wezen dat zelf zijn gedachten kan scheppen. Dus kan ook het ervaren van geluk een keuze zijn. Kies vandaag voor geluk en je zult het morgen vinden. Wacht niet tot je wensen zijn vervult.

Je verdient geluk

Misschien straf je jezelf onbewust door ongelukkig te zijn. Omdat je ouders ook niet gelukkig waren (of zijn) en zoveel zielen het moeilijk hebben, niet alleen naast je deur, maar over de hele wereld. Geluk is iets wat je jezelf mag gunnen. Want geluk is besmettelijk: met een vriend die gelukkig is, hebben we 15 procent meer kans om zelf ook blij en tevreden te zijn. Geluk verspreidt zich dus als een olievlek. Blije, gelukkige mensen zijn vooral verbonden met andere blije en gelukkige mensen. Kies ervoor om jezelf te vullen met liefde, vrede en innerlijke rust, zodat jij dit door kunt geven. Vergeef jezelf zonodig en geef jezelf permissie gelukkig te zijn. 

Tackel je overtuigingen

Ons brein is geprogrammeerd om op negatieve ervaringen te focussen. In de oertijd was dit zinvol en dé manier om te overleven en alert te blijven op gevaar. Dit wetende is het goed deze gewoonte te keren en je bewust te worden van ondermijnende gedachtes en negatieve denkbeelden. We kunnen ze vervangen door positieve.

Stel vast hoe je je voelt tussen alle activiteiten door, als je alleen bent en het stil is. Wat komt er dan naar boven? Durf eerlijk tegen jezelf te zijn. Achter ieder negatief gevoel en emotie, zelfs achter je verdriet, schuilt een overtuiging, zoals: ‘het zit mij altijd tegen’, ’ik doe er niet toe’ of ‘niemand vindt mij de moeite waard’. Stel er een meer helpende overtuiging tegenover zoals ‘ik ben overal welkom’, ‘ik leef met een licht hart’ of ‘elke dag lacht me tegemoet’.

Dankbaarheid

Besluit eenvoudig: vandaag ben ik gelukkig. Vandaag ben ik dankbaar. Dankbaarheid is als een spier die je kunt trainen. Schrijf iedere ochtend vijf dingen op waar je nu dankbaar voor bent. Er is altijd iets: wees dankbaar voor je zachte bed, een lief appje, je familie, de zon, de aanwezigheid van je kind, je benen die je overal heenbrengen, je partner, het wonder van vriendschap of het eenvoudige feit dat je leeft. Begin de dag positief, maak een dansje, stop het gepieker of luister naar een helende, geleide meditatie.

Je innerlijke kind

Het helen van je innerlijke kind kan ook een poort zijn naar geluk. Veel van onze wonden hebben we in onze kindertijd opgedaan. De teleurstellingen, schaamte, het gevoel van onmacht of het niet gezien zijn. Jij als volwassene kan je innerlijke kind nu zien, veiligheid geven, erkennen en liefde geven. Op die manier heel je jezelf en dat geeft duurzaam geluk. Je stapt uit de slachtofferrol en gaat verantwoordelijkheid voor jezelf nemen.

Kies voor duurzaam geluk

Die partner, dat geld, die jurk of die nieuwe auto: al deze vormen van geluk kunnen van voorbijgaande aard zijn. Echt vrij ben je pas als je tevreden kunt zijn ongeacht je bezit of omstandigheden. Yoga leert je om in het nu te leven en meer aandacht en zachtheid te hebben voor jezelf, zodat je het ook aan anderen kunt geven. Yoga geeft inzicht in jezelf en daardoor durf je jezelf meer te laten zien. Je ontwikkelt de verbinding met je emoties en daardoor kun je je dieper verbinden met anderen. Door yoga en meditatie ontdek je wie je bent zonder de buitenwereld. Wat jij van binnen bent is licht en liefde. Je bent een onderdeel van een groter geheel.

Accepteer je leven

Kijk naar je leven en omhels het eens precies zoals het nu is; aanvaard je lot. Dus wacht niet met gelukkig zijn tot je dat andere huis of die partner hebt gevonden. De weg naar geluk is het accepteren van jezelf. Onthoud dat je een mens bent, en niet perfect. Besef dat alles in dit leven op een dag voorbij is. Dan sterf je. Dat is een zekerheid. Alles is tijdelijk. Wees in de tussentijd gelukkig. Want al onze negatieve overtuigingen zijn een illusie van het ego.

Go with the flow

Zie veranderingen en tegenslagen juist als een kans: ontslag kan een reden zijn werk te zoeken wat meer bij je hart past. Het einde van een relatie kan maken dat je meer voor jezelf gaat kiezen. Ziekte kan maken dat je gezonder gaat leven en beter voor jezelf gaat zorgen. Zie veranderingen als een mogelijkheid om je leven beter te maken: gemakkelijker, zachter en met meer zelfliefde. Door op deze manier te kijken naar je omstandigheden kun je het verschil tussen ‘goede’ en ‘verkeerde’ gebeurtenissen minder groot maken.

Durf ongelukkig te zijn

Je eigen geluk ontwikkel je door juist ook je ongeluk onbevreesd aan te kijken. Omarm alle gevoelens die zich voordoen: jaloezie, schuldgevoelens, verdriet, angst of schaamte: verwelkom ze en wijs ze niet af. Dan blijf je er niet in hangen. Schrijf de gevoelens eventueel op, kijk er naar en laat ze dan los. Oordeel er niet over. Jij bent niet je gedachten. Blijf je ongelukkig, zoek dan hulp.

Ook in ongeluk, zoals rouwen en verlies, kan geluk en schoonheid verborgen zitten. Het hoort bij het leven en geeft diepgang. Het kan liefde doen stromen en gevoel van eenheid, spiritualiteit en verbondenheid geven. Ook tijdens verdrietige periodes in je leven kun je ook kiezen om naast het verdriet, gelukkig en dankbaar te mogen zijn.

Lees hier tips om om gelukkiger te zijn:

www.growingmindfulness.nl

Neem nu een abonnement op de yogakrant

www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair