Je goddelijke dimensie volgens Susan Smit

Moderne heks Susan Smit over bezieling

Schrijfster Susan Smit is de vrouw die het woord heks van zijn oude lading heeft ontdaan. Ze inspireert vrouwen hun eigen pad te lopen en te leven met de elementen en vanuit de zintuigen: de weg van de bevrijding uit ons eeuwenoude keurslijf. We vroegen haar naar haar leven en haar rituelen. 

Meer vrouwen dan ooit hebben last van burn-out verschijnselen. Hoe blijf jij in balans, en wat zou je vrouwen willen meegeven? Hoe blijf jij zo krachtig?

Susan: ‘Ik durf niet te beweren dat ik zo krachtig ben, maar twee dingen helpen me goed. Het eerste: ik weet wat ik de wereld te bieden heb, marchandeer daar niet mee en leg daar mijn prioriteit. En twee: ik geef ruimte aan momenten en periodes dat ik droevig, inactief en kwetsbaar ben. Juist dat geeft me evenwicht. Ik veroordeel het niet in mezelf en ik ben er ook niet bang voor om pijnlijke emoties (want leuk voelt het nooit) door me heen te laten gaan. En in die omschrijving zit meteen het helende effect: dan gaan ze door me heen en blijven ze niet in me vastzitten.’ 

Hoe vind jij kalmte, midden in de stad met twee jonge kinderen?

‘Ik woon in hartje Jordaan, en je zou denken dat dit hectisch is, maar voor mij voelt het als een warm mandje. Ik deel mijn tuin met drie andere huizen en ken veel mensen die om me heen wonen, waar ik graag praatjes mee maak. Dat geeft me een veilig, stevig gevoel. Als ik de westertoren zie, zakken mijn schouders. In mijn souterrain schrijf ik, en daar is het altijd koel en rustig. Ik word kalm als ik schrijf, als ik me verbind met die andere wereld waar altijd indrukken en gevoelens te vinden zijn en waar ik vervolgens woorden voor vind. En ik vind rust op het meditatiekussentje in mijn woonkamer.’ 

Hoe begin jij de dag, wat zijn jouw dagelijkse rituelen?

‘Als ik wakker word, meestal voor de wekker gaat en ik mijn kinderen uit bed moet halen, is er bijna altijd iets wat mijn aandacht vereist, van een groot probleem tot een klein verdrietje. Zo werkt dat nu eenmaal bij mij: wat ik wegdruk krijg ik ‘s ochtends uitgeserveerd. Dat geef ik aandacht. Onder de douche doe ik een ritueeltje om energie af te voeren, terug te vragen en me met de bron te verbinden. Pas als de kinderen naar school zijn ga ik mediteren en wat yoga doen op mijn matje in de woonkamer. Die twee dingen horen voor mij echt bij elkaar. Op mijn altaartje trek ik een dagkaart.’ 

Wanneer was je voor het laatst teleurgesteld of verdrietig?

‘Altijd als mijn kinderen voor langere tijd bij hun vader zijn tijdens de vakanties, moet ik door een ‘overgangsdag’ heen. Die had ik gisteren, nadat hun vader hen kwam halen voor een week. Er is de oude pijn om het gebroken gezin, maar in zijn kielzog komt er nog veel meer verdriet bij, steeds uit een ander vakje en een andere periode. Ik zie het als een soort opschoningsdag waarbij ik mag rouwen om dingen die ik allang dacht te hebben verwerkt, haha. Ik zie het maar als het aanboren van een diepere laag. Als ik deze in de ogen kijk, in plaats van hem uit de weg te gaan door iets af te spreken of afleiding te zoeken, dan kom ik altijd op nieuwe inzichten. En daarna voel ik me een stukje lichter.’ 

Wat was een beslissend moment in je leven?

‘De stap om mijn eerste roman in 2004 te schrijven. Ik had al wat non-fictieboeken uitgebracht, maar durfde mijn uitgever toen wat dingen te laten zien die ik op mijn computer had staan. Ze geloofde in me en gaf me een contract voor ‘roman 1’. Inmiddels ben ik aan mijn zevende roman bezig. Er is niets wat me gelukkiger maakt dan in mijn personages kruipen en laten zien hoe we allemaal op onze eigen manier worstelen met het leven. Ik vind dat zo troostrijk: je bent niet alleen met je gestruikel. En verhelderend ook, want een roman kan je een diepere laag laten zien die we in het dagelijks leven afdekken.’ 

Wat betekent het om heks te zijn?

‘Je donker en je licht kennen, je eigen mechanismen en patronen doorzien en in dienst staan van het licht. Naar je goddelijke dimensie. In gesprek zijn met de levende natuur om je heen en je bewust zijn van de ritmen van de natuur: de seizoenen, de maancyclus, de groei, bloei, verval, dood en wedergeboorte van alles. Je bewust zijn van je eigen scheppingskracht, het samenwerken met het goddelijke en je intuïtie gebruiken om in contact te blijven met de andere, mystieke wereld. Een heks is thuis in de fysieke wereld én de spirituele wereld, ze is in die zin een sjamaan.’ 

Hoe maak je contact met de vier elementen lucht, aarde, vuur en water?

‘Je mist nog het vijfde element: ether of spirit. Dat is hoe heksen de goddelijke dimensie noemen dat in alles verborgen zit en alles met alles verbindt. De vijf elementen vormen samen de vijf punten van een pentagram. De cirkel eromheen verbeeldt de eenheid van alles. Het beste verbind je je met de elementen via het lichaam: loop met je blote voeten over de aarde of het zand, zwem in water, voel de warmte van een kampvuur of de zon en ervaar de bries op je huid. Voel je goddelijke dimensie. Zet je zintuigen open. Intuïtie en goddelijke ingevingen komen altijd via het lichaam, via het zintuig dat bij jou het beste en meest verfijnd ontwikkeld is. Voel het vijfde element in iets ijls dat alles bezielt.’ 

Hoe kunnen we de moed ontwikkelen ons eigen pad te lopen?

‘Door te leren om niet te veel te hechten aan lof en blaam van de buitenwereld. Jaag geen goedkeuring na, wees niet behaagzuchtig. Let wel, je kunt alleen de kritiek en oordelen van je af laten glijden als je dat ook met maatschappelijke waardering en succes doet. Beiden zijn vluchtig en niet wezenlijk belangrijk zolang je jezelf scherp ziet, zo lang je in de spiegel durft te kijken naar je eigen gedrag. Jij zelf weet heel goed of wat je doet zuiver is, wat je beweegredenen zijn, wat het effect is dat je beoogt. Maak geen verhalen, maar zie je tekortkomingen voor wat ze zijn en veroordeel jezelf niet, maar stuur bij.

Zet je ziel aan het roer

Zet je ziel aan het roer; zij weet het beste wat goed is voor jou en de wereld. Want wat niet goed is voor de wereld, kan niet goed zijn voor jou. De heksenwet ‘Doe wat je wilt, zo lang het niets of niemand schaadt’ is een mooie leidraad, vind ik altijd. En je eigen pad bewandelen is prachtig, maar blijf in contact met het goddelijke en je omgeving. Laat het geen excuus zijn voor narcisme, voor het je afkeren van de samenleving en al helemaal niet voor het veroordelen van ‘minder verlichte mensen’. Niets in de natuur staat op zichzelf, niets in de natuur heeft niemand nodig en dient niemand; ook jij niet. Geef en ontvang, draag bij aan het grote geheel, op een manier die bij jouw ziel past.’

Wanneer geniet jij het meest?

‘Als ik naar mijn kinderen kijk. Als het juiste woord me invalt voor wat ik voor me zie: ‘le mot juste’. Het juiste woord op de juiste plek.’ 

Wat zou je elke vrouw toewensen?

‘Ik zou haar toewensen om op te houden met zichzelf te willen perfectioneren, zowel uiterlijk als innerlijk, maar in plaats daarvan het wilde in zichzelf wakker te schudden; om het instinct, het ontvankelijke deel van haar tot leven te wekken. Zich los te rukken van alle opgelegde ideeën over wat het zou betekenen om vrouw te zijn. Ik zou haar toewensen om haar band met de verborgen wereld achter de fysieke werkelijkheid en met het heilige te vernieuwen. Perfectiedrang en verlicht willen worden is een valkuil in de spirituele kringen. Spiritualiteit is in mijn ogen geen zelfverbeteringstraject, maar het afpellen van lagen tot je uitkomt bij wie je werkelijk bent. Net zoals ware magie niet een soort ‘ik creëer wat ik wens’-manifesteren is, maar vertrouwen op en samenwerken met de vernuftige, magische aard van het leven.’

Susan Smit (48) is romanschrijver en auteur van boeken over persoonlijke groei. Haar roman ‘De heks van Limbricht’ wordt verfilmd. Haar laatste boek ‘De wijsheid van de heks’ gaat over wat ze in de afgelopen twintig jaar van de ode natuurreligie heeft geleerd.

www.susansmit.nl

Meer magie in je leven? Neem een abonnement op de yogakrant.

www.yogakrant.nl/abonnment-afsluiten

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair