Spiritueel in de sauna

Een dag geen telefoon of emails: alleen jij en de omhullende, veilige warmte. Trek je terug voor je broodnodige rust en herstel. Een dagje naar de sauna is gezond om vele redenen. Je raakt afvalstoffen kwijt en je doorbloeding verbetert. En je zuivert niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Het verblijf in de sauna en het zweten hebben ook een spirituele betekenis, net zoals de trditie van de zweethutceremonie die heeft. Een dagje sauna stimuleert je spirituele groei. Maak een mini retreat van je saunadag.

Creëer zelf je mooiste wellness dag

Deze dag is helemaal voor jou: een cadeau aan jezelf. En net als in de yogales hoef je vandaag niets te bereiken. Alles mag er zijn. Maak ruimte voor jezelf, verwerk onverwerkte emoties en ga weer dromen van de toekomst. Bereid je dag zorgvuldig voor en gun jezelf alle tijd.

De geschiedenis van de sauna

De Indianen wisten al dat we onze geest kunnen zuiveren van negativiteit en verkeerde denkbeelden door te zweten. Het verruimt de geest en brengt wijsheid. 

Een zweethut staat van oudsher symbool voor de baarmoeder. Maar ook in de sauna kun je het warme, veilige gevoel oproepen, van jezelf als baby in de baarmoeder. Waar je nog die ongeschonden unieke band met jezelf en de natuur had. Door diep, geestelijk en lichamelijk in dit gevoel te ontspannen kun je je daarna helemaal herboren voelen. Ervaar hoe het is om het oude los te laten en de oorspronkelijke oerelementen zoals aarde, water, wind en vuur, weer toe te laten. De buitenwereld bestaat niet meer, je bent èèn met moeder aarde en kunt je zorgen loslaten. 

Tips voorbereiding 

• Ga vroeg, dan is het nog rustig in de sauna en je hoofd nog helder.

• Zet een intentie voor de dag. Wat wil je loslaten? Schrijf het op (spanning, angst, een relatie, negativiteit) Neem een notitieboekje mee.

• Waar verlang je naar? (meer innerlijke rust, meer flow, creativiteit, liefde)

• Wat is er voor nodig om dit te bereiken?

• Wat zijn je dromen, als alles mogelijk zou zijn?

Tips voor in de sauna

• Drink heel veel, na iedere gang minstens een halve liter water.

• Koel je hele lichaam goed af, anders kun je hoofdpijn krijgen. Probeer het verblijf in het koude bad steeds iets langer vol te houden. Als je er niet helemaal in kunt, blijf dan tot je middel staan en adem diep door. Je hoofd koel je dan af onder de douche. De tweede ronde is het koude bad vaak al makkelijker te ondergaan.

• Ga horizontaal liggen in de sauna, zodat de warmte gelijkmatig over je lichaam verdeeld wordt.

NA DE SAUNA

• Plan in de avond na thuiskomst niets. Je lichaam moet hard werken in de sauna, en wil nu rusten. Drink volop thee en geef jezelf een uitgebruide massage met je favoriete olie.

• Doe de kaarsjes aan en je warme sokken en krul je op met een fijn boek of je favoriete serie. Zorg voor zachtheid, zachte stoffen, zachte muziek en beelden.

Wij van de yogakrant zijn zelf fervente saunagangers, en we selecteerden de drie mooiste spa’s voor jullie.

De drie meest mooie en relaxte spa’s van Nederland

1. Hotel & wellness Zuiver Amsterdam

Waarom? Deze Spa ademt een en al rust uit. Hij ligt midden in het Amsterdamse bos. Er lopen konijntjes door de ligweide. Zo vlakbij de stad, maar toch een oase van rust. Zuiver biedt de mogelijkheid je spa dag volledig naar wens samen te stellen. Kies uit een variërend aanbod arrangementen met bijvoorbeeld een ontspannende massage of een beautybehandeling. En je kunt er ook heerlijk blijven slapen in het nieuwe luxe wellness hotel.

Locatie: Amsterdam. www zuiveramsterdam.nl

2. Thermen Berendonck

Een wonderlijk en bijzonder betoverend resort. Bij Thermen Berendonck zijn er vele soorten sauna’s en er is ook een heerlijk buitenverblijf. Je koelt in de natuur afkoelen, in het water van de Berendonck. Bij Thermen Berendonck kun je diverse geur- en klankrituelen beleven. Gegarandeerd een relaxte dag.

Locatie: Nijmegen. www.thermenberendonck.nl

2. Thermen Bussloo

De inspiratie voor dit resort namen ze mee van reizen over de hele wereld. Zo is er o.a. een Russische Banja sauna en een Azië sauna. En na je wellness dag spring je zo je bed in, want naast deze Thermen zit een heerlijk hotel. Tevens worden er hier diverse retreats gegeven, waardoor je je sauna dag kunt combineren met persoonlijke ontwikkeling.

Locatie: Bussloo

www.thermenbussloo.nl

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair