Kali, de godin van transformatie 

Kali,de godin van transformatie van donker naar licht

Als alles lijkt in te storten, je zekerheden wegvallen, je je baan verliest, het slecht gaat met je gezondheid of dierbaren overlijden dan kan het soms moeilijk zijn om je staande te houden en nog wat licht te zien. Houd toch moed, want godin Kali is dan bezig: soms is verwoesting nodig, zodat het licht weer in je leven naar binnen kan stromen.

Afgehakte armen om haar middel, een hoofd in haar hand, een schaal, een zwaard, haar tong uitstekend als ze danst op Shiva, haar metgezel. 

In de godin Kali zien we haar dood en haar wedergeboorte. De kracht van transformatie. De lotus uit de modder.

Alles is tijdelijk

In situaties van leven en dood voelen we onze levenskracht; voelen we wat er echt toe doet. Dat is de potentie van Kali. En die energie moeten we durven gebruiken.

Soms is loslaten of vernietigen de weg naar nieuwe vruchtbare grond.

Kali laat ons zien dat alles wat aan tijd onderhevig, tijdelijk is. Dat we de vorm van dingen en gebeurtenissen niet zo serieus moeten nemen. Want ze veranderen toch altijd. En alle vorm vergaat. Het enige waar godin Kali waarde aan hecht is dat wat geen vorm heeft. Het tijdloze aspect van jou. Sommigen noemen dat ‘de ziel’, het ‘goddelijke aspect’ of ’source energy’.  

Geef je over aan transformatie

Misschien herken je het wel uit je eigen leven. Dat je ineens alles verliest waar je altijd op had gebouwd: Je relatie, je gezondheid, je baan, je familie, je huis, je identiteit. Wanneer je dit overkomt in je leven, dan weet je: de kracht van Kali komt even bij je huishouden. Dan kun je twee dingen doen: er tegen vechten en in alle macht je blijven identificeren aan de vorm. Of compleet in de overgave gaan en alles loslaten; In het oog van de storm gaan staan. Dit is de kracht van Kali en je kans tot transformatie. Overgave aan dat wat overblijft als de vorm is verdwenen.

Het goddelijke blijft over

De godin die korte metten maakt met elke afleiding van de mind in de vorm van gedachtes, onzekerheid, ego en ander vluchtgedrag. Ze vernietigt alles wat onderhevig is aan vorm; Alles wat onderhevig is aan tijd verdwijnt. Het inzien van deze realiteit brengt bevrijding. Wat overblijft is het Goddelijke wat losstaat van tijd, ruimte en vorm. 

Wees woedend

Wanneer je jouw Kali-krachten onderdrukt, betaal je een hoge prijs. 

In jouw lichaam huist een oer creatie- en destructie kracht. Je vrouwelijke essentie is Shakti in de vorm van wilde, ongeremde seksualiteit, woede of alles wat met levenskracht te maken heeft. 

Als je dit onderdrukt, kun je te maken hebben met angsten, verwarring, jezelf wegcijferen, over grenzen gaan, leeglopen, pleasen, depressie, schaamte, seksuele klachten, verkramping met als gevolg een algehele burn-out. 

De cycli van leven en dood

Kali nodigt uit tot totale overgave aan de krachten van de cycli van leven en dood.  Want als je eenmaal die overgave hebt dan is dat de zoetste nectar die je ooit hebt geproefd. Je bent deel van de natuur, jouw werkelijke natuur, met alle cycli. 

Kali is de weg naar ultieme bevrijding.

Marcia Sanders is oprichtster van School of Shakti en is naast mannen- en vrouwencoach ook intimiteitscoach. 

www.schoolofshakti.org

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair