Yoga en rouw

yoga en rouw

verdriet als transformatie

Verandering in de vorm van verlies van een dierbare kan angstig maken: dat het verdriet te groot is, je wolfachtig gaat huilen, hard schreeuwen, hyperventileren, de controle zal verliezen en niet meer kunt nadenken of werken. Verdriet, wanhoop, woede, spijt, angst, ontkenning en schuldgevoel: al deze emoties hebben een functie en helpen je om het verlies te leren dragen. Zonder de persoon waarvan je hield, waar je alles mee deelde. Die wist hoe alles moest, waar je dagelijks mee belde en die je veiligheid gaf. Die je vasthield of lief voor je kinderen was. Die je hele leven naast je stond.

Huil naar de maan. En laat de dag erna de zon je weer verwarmen. Gooi het eruit, schreeuw zonodig. Wees niet bang voor je emoties. Laat ze je lichaam niet op slot zetten, maar stromen. Ingehouden emoties zijn niet gezond. 

Het rouwende lichaam

Rouwen is naast een emotioneel proces ook een fysiek proces. Auteur Jan Oegema verloor zijn moeder en naar aanleiding van deze gebeurtenis schreef hij het boek Lichaamsziel, Een retraite in rouw.

Hij beschrijft hoe het lichaam zich kan gedragen tijdens rouw: ’Als iets rouwt, dan is het het lichaam. Het bloed en de organen. Dit lichaam wil ruimte voor rouw. Het wil stilte, afzondering, sober eten. Het wil zich lange uren blootstellen aan het eerste warme lentelicht. Het lichaam wilde verdriet zijn, rouw is trouw, het wilde alsmaar terug naar het sterfbed, naar de wonderlijke intimiteit ervan’. Rouw is allesomvattend. We kunnen niets anders doen dan het toelaten.

Meditatie en rouw

Rouwen heeft tijd nodig en vraagt om rust en ruimte. Rouwen heeft genoeg aan zichzelf. Mediteren kan helpen om je verdriet de ruimte te geven. Veel mensen ervaren de nabijheid van hun overleden geliefden tijdens meditatie. Je verbind je met het oneindige, door yoga en meditatie ontdek je het eeuwige. Dat kan troost geven. Je kijkt verder dan leven of dood, het idee van het tijdelijke. Ons dagelijks leven is immers één grote transformatie en overgang. We nemen afscheid van de dag als we gaan slapen, van een gevoel, een ruimte of een persoon. Elk afscheid is tevens een kans tot transformatie.  

De rouw kan je helemaal in het nu brengen. Dezelfde staat van zijn die we tijdens het doen van yoga en meditatie nastreven. Als je in het hier en nu leeft, leef je waar het leven aan het gebeuren is. En ben je in lijn met de wetten van het universum. In het moment leven, betekent alles accepteren zoals het is. En dat kan uiteindelijk ook magisch voelen. Oegema beschrijft in zijn boek: ‘in de ontreddering ontstaat er een grote behoefte aan eenzaamheid, er doet zich iets voor als verdierlijking, de grens tussen afwezig- en aanwezigheid vervaagt, zintuigen worden aangescherpt, het leven wordt één groot gewaarworden. Wie rouwt wordt merkwaardig.’

Yoga en meditatie zijn belangrijke hulpmiddelen bij het helen van verlies en verdriet. Yoga maakt je bewust van je lichaam, en tevens van emoties en onderliggende gevoelens die zich in je lichaam hebben vastgezet. Langzaam maar zeker kun je die op zachte wijze loslaten door er zonder oordeel naar te kijken. De verlengde, verdiepende  ademhaling is hierbij van groot belang.

Al je ervaringen liggen in je geest, maar ook in je lichaamscellen opgeslagen. Yoga helpt om oude emoties bewust mee te maken en de verbondenheid tussen lichaam en geest te ervaren.

Laat rituelen je helen

Geef de rouw een plek in je leven. Hoe meer je het wegdrukt, hoe langer het zal duren. Neem dagelijks tijd voor jezelf, yoga, meditatie en voor heling. Je kunt een gedenkplekje in je huis maken. Met een kaars en de spulletjes die bij je dierbare hoorden. Of vul een doosje, als herdenking. Doe er foto’s, kaarten en liefdevolle herinneringen in. Maak een vaste, bijzondere dag van de geboorte- en sterfdag en doe iets fijns en speciaals, alleen of met anderen.

Heel jezelf

Rouw kan hard voelen. De persoon waar je liefde van ontving is er immers niet meer. Dus je hebt extra veel liefde nodig. De beoefening van Yoga (Nidra of Yin yoga) kan helpen je gedachten stil te zetten, en belangrijker:  je kan nieuwe, ondersteunende en helende gedachten en patronen creëren. Wees lief voor jezelf en zorg voor met name voor warme en zachte omstandigheden. Laat voor je zorgen, laat voor je koken of bestel iets lekkers. Ga naar de sauna en laat je masseren. Draag zachte, natuurlijke kleding. Eet warme troostende maaltijden. Ga vroeg naar bed en beweeg zacht. Smeer jezelf in met warme sesamolie. Knuffel wie je maar kan, zo lang mogelijk. Samen rouwen geeft zoveel troost. Maak lange wandelingen en mediteer in de zon. Dieren kunnen je pijn ook verzachten. Aai je katten en knuffel je hond, of loop naar een manege en maak contact met de paarden. Dieren brengen alles terug in harmonie.

Loslaten

Je beweegt je tussen het verleden en je nieuwe toekomst, tussen verlies en herstel. Waar wellicht extra ruimte voor jou is. Neem deze ruimte en besef dat jij weer gelukkig mag zijn. Sta het jezelf toe om lasten los te laten. Vergeef jezelf voor alles wat je je dierbare niet kon geven tijdens zijn of haar leven. En zeg haar of hem zichzelf ook te vergeven. Vergeef het universum dat het je dierbare wegnam. Ho’oponopono is een oude, sjamanistische methode om afscheid te nemen en te helen. Spreek de volgende zinnen uit:

Ik hou van je (I love you)

Bedankt (Thank you)

Het spijt me (I am sorry)

Vergeef me alsjeblieft (Please forgive me)

Ontvang het cadeau

Vier alles wat je dierbare je tijdens het leven gaf. Noteer alles wat hij of zij achterlaat. Dan kun je een enorme dankbaarheid gaan ervaren, die groter is dan het verdriet. Iemand maakt letterlijk ruimte voor jou. Zijn of haar liefde en superkrachten gaan over op jou, want liefde en licht blijft zich altijd manifesteren. 

Ontmantel je overtuigingen

Ontdek de overtuigingen die gepaard gaan met het rouwen. Zoals: ’Ik weet niet hoe ik moet leven zonder mijn dierbare. Hij of zij wist hoe alles werkte.’ Of ‘Nu ontvang ik geen liefde meer, niemand houdt meer onvoorwaardelijk van mij’. Houd deze overtuigingen tegen het licht en onderzoek of ze waar zijn. Nu kan je gaan zoeken naar een andere invulling van hetgeen je mist, of je kunt het misschien aan jezelf gaan geven.

Als je maar blijft malen over wat anders had moeten gaan of wat jij anders had moeten doen (aanhoudende schuldgevoelens, het niet kunnen accepteren, boosheid, niet weten hoe je verder moet), dan loop je vast in het rouwproces en kom je niet aan het eigenlijke rouwen toe. Zoek dan professionele hulp. 

7 Tips voor rust tijdens het rouwen

1. Probeer dagelijks te mediteren.

2. Oefen in overgave en acceptatie, bijvoorbeeld door de savasana, lijkhouding, te doen.

3. Richt je op het licht: het licht in jezelf of op de zon. Daar is je dierbare nu en daar maak je contact met het eeuwige.

3. Open je hart, laat denkbeeldig het licht op je schijnen. Ervaar de liefde die overal is, als ultieme troost. Je kun ook mediteren  op je hartslag. Zeg zachtjes in gedachten, bij elke hartslag, ‘ik hou van je’.

4. Verwelkom alles wat zich aandient. Je kunt je ademhaling verdiepen, zo help je emoties te verwerken en om ze aan te kunnen.

5. Oefen in lichaamsbewustzijn. Waar in je lichaam voel je de rouw? Ben je gespannen? Blijf steeds bij jezelf aanwezig en alles wat zich afspeelt. Zo voorkom je dat verdriet zich gaat opkroppen. 

6. Neem al je tijd, bij een rouwproces horen tranen, en elke traan herstelt je lichaam en geest. ‘Afval verwerk je, rouw niet. Rouw gaat niet over, het wordt een deel van je levensverhaal. We kunnen troost bieden, maar het verdriet niet wegnemen’, zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers.

7. Rouwen kost het lichaam enorm veel energie. Neem rust zodra je die behoefte voelt. Ga fijn even zitten in de zon, doe een dutje op de bank of volg een rustige yogales.

Lees hier meer over yoga en rouw: www.holistik.nl

Meer lezen over yoga en rouw?

Neem nu een abonnement op de yogakrant, slechts 14,75 voor 4 nummers! www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair