Zelfliefde als heling

de kracht van zelfliefde

Shanti Schiks verloor haar kind

Het is nu iets meer dan zes jaar geleden dat ik te maken kreeg met een groot verlies; het verlies van mijn zoontje Elfin en zijn oma Pauline. Mijn ex, bij wie ik toen twee maanden weg was, had als doel mij ook te vermoorden. Hij heeft in dit familiedrama ook zichzelf om het leven gebracht. Ik heb dit overleefd. 

Dit verlies zorgde bij mij voor een wedergeboorte. In dit verlies leerde ik wat de ware betekenis van zelfliefde en zelfcompassie was. Ik wist op de dag dat dit gebeurde dat ik moest schrijven, dat ik nu voor Elfin en Pauline zou doorleven én dat ik zou blijven kiezen voor liefde. Iets groters in mij; iets wat wij allen zijn, werd ik even. Mijn hoofd was een tijdlang stil en ik ervaarde eindeloos veel synchroniciteit; vooral met de liefde die Elfin nog altijd was. Elfin was elf maanden en elf dagen geworden, overal zag ik nummer elf. Je zou er bijna gek van worden. Maar ik kreeg er vooral veel vlinders en kippenvel van. Het was een cadeau deze verbinding zo sterk te ervaren. Het liet mij zien dat liefde niet stuk te krijgen is. 

Door de pijn heen

Door in liefde te blijven moest ik ook door de pijn heen. Want naast vlinders en helderheid waren er ook golven van verdriet en boosheid in dit rouwproces. Ik heb het kunnen dragen door dit aan te gaan; door naar binnen te gaan. Niet meer te vluchten in feestjes en vlinders van verliefdheid, zoals ik dat eerder altijd zo goed kon. 

Onvoorwaardelijke zelfliefde

Ik leerde dat zelfliefde betekend dat ik mijzelf onvoorwaardelijk moet accepteren. Ook op de moeilijke dagen die het leven brengt; mijzelf de nodige acceptatie en knuffels geven. Zelfliefde gaat verder dan een positief zelfbeeld. Want hoe zit het op de dagen waarop je het liefst in je bed blijft liggen, je je lelijk voelt en dik en alles niet fijn lijkt te zijn? Dan kun je er geen schuldgevoel bij hebben omdat je even geen positief zelfbeeld hebt. Acceptatie brengt hier dan ruimte. Het is ok, ook als ik even geen rust in mijn hoofd heb. Ik ben goed zo, ook al ben ik niet perfect en stralend. Door het is ok als mantra in te zetten en constant te voelen, hield ik mijzelf na dit verlies in het moment en helder. Door de acceptatie verliep het rouwproces rustig, vredig en in liefde. 

Yin en yang

Ik denk dat liever voor jezelf zijn kan betekenen dat je soms ook even niet weet hoe. Want het leven is niet altijd lief en leuk. En dat mag ook erkend worden. Ik kán niet altijd positief zijn, de zon schijnt toch ook alleen overdag? Het leven is yin en yang. Donker en licht en alles daartussenin. 

Ik vroeg laatst iemand wie al lang in relatie was met iemand; wat is jullie geheim? Ze zei: doorgaan, met een vurige en krachtige blik in haar ogen. En álles wat de relatie brengt nemen voor wat het is; het accepteren. Zo mooi, zoals zij haar huwelijk ervaarde: zo voel ik dat naar mijzelf. We gaan met onszelf voor de rest van ons leven door een deur, hoe wij dat doen hebben we voor een groot deel zelf in de hand. 

Tips voor zelfliefde

• Schrijf jezelf eens een liefdeskaart/brief.

• Maak een lijst aan met muzieknummers die zijn geschreven voor het liefhebben van een ander en zing deze nummers voor jezelf. 

• Denk eens een week bij alles wat in je omgaat en bij wat je voelt, als eerste: het is ok. Milder voor onszelf worden we niet vanzelf, het vergt oefening. Als je gewend bent om te leven vanuit overleving en geprogrammeerd bent door de maatschappij om het geluk extern te vinden in plaats van intern; is het niet gek dat het tijd kost dit te veranderen. 

Ik kreeg laatst de vraag hoe ik er was ‘gekomen’. Ik ben ook nog op reis, was daarop mijn antwoord. Het gaat door tot ik tachtig ben geloof ik, en daarna vast ook nog wel. 

Dagelijks mediteren is voor mij van belang, dat heb ik echt nodig. Yin yoga is trouwens ook geweldig om rust te vinden. 

Humor is ook essentieel; het niet allemaal te serieus nemen! En discipline blijft een leerpunt; als ik gezond en met rust en regelmaat leef, ervaar ik meer rust en zelfvertrouwen. 

Shanti Schiks / de kracht van zelfliefde

Meer tips over zelfliefde? Neem nu een abonnement op de yogakrant, slechts 14,75 voor 4 nummers! www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair