5 tips voor meer geluk

Mensen hebben wensen, maar uiteindelijk overheerst de universele wens gelukkig te zijn. Geluk is de drijfveer in ons leven. Onbewust en bewust zijn bijna al onze keuzes gebaseerd op een diep verlangen geluk te vinden. Of we nu een bepaalde relatie aangaan, naar een film gaan, yoga beoefenen, een boek lezen, een hobby uitvoeren of keuzes maken in de supermarkt. 

Volgens de eeuwenoude wijsheden van de vedanta filosofie hebben wij als mens de vonk van duurzaam geluk meegekregen in ons hart. Deze vonk wordt beschreven als Sat Cid Ananda: Waarheid, Bewustzijn of Bliss. Het zijn de drie belangrijkste aspecten van atman (ziel) en brahman (universele ziel, de onveranderlijke essentie van de realiteit). Waarbij ananda de ruime betekenis draagt van geluk: Bliss, geluk, vreugde, sensueel genot. Onze weg als mens is om onze ware zelf, atman, te realiseren. 

Je bent geboren voor geluk

Deze oude wijsheden ondersteunen mij tijdens ups-and-downs. Ik kan altijd terugkeren naar het gegeven dat ik geboren ben voor geluk. Dat ik gelukkig mag zijn, geluk mag delen, dat ik mag genieten en dat dit mijn essentie is. Maar hoe dan ook ben ik niet altijd gelukkig. Geluk is een golf op de eindeloze oceaan van het leven, waarop we soms worden meegenomen tot grote hoogtes en dan weer naar donkere dieptes. Het is een bron die kan opwellen als ultiem geschenk van het bestaan. Een moment in overgave, delen, schoonheid, een pure belevenis. 

Verlos jezelf van afhankelijkheid

De boeddhistische filosofie gaat ervan uit dat het leven onvermijdelijk lijden bevat dat zich in talrijke gedaanten manifesteert. We lijden door de wonden van het verleden en de angsten voor de toekomst. Onze geest is vol met interpretatie, oordelen en misvattingen welke leiden tot onzuiverheid en verwarring in ons zijn. We identificeren ons met de rollen die we spelen, de vergankelijke dingen die we bezitten, de emoties die we ervaren. Dan raak je gewend je ego te volgen wat voortdurend de behoefte heeft aan aandacht, controle en macht. Zo maken we ons afhankelijk van een reactie van buitenaf om ons goed te voelen. 

Vind je bron van kracht en liefde

De enige oplossing om uit dit menselijk lijden te stappen, is om onze ware aard te leren kennen, ons Atman bewustzijn te ontwaken in alle delen van ons bestaan, te leren leven vanuit onze innerlijke bron van kracht en liefde, beginnend met zelf liefde. Zodat we een waarheidsgetrouw leven leiden dat zorgt voor een zuiverder en gelukkiger bestaan.

5 tips voor meer geluk

1) Creëer meer stilte in lichaam en geest. Neem regelmatig de tijd om in de natuur te zijn en met je eigen innerlijke natuur. Creëer een dagelijks ritueel om vanuit stilte de dag te beginnen. Laat meer stiltes vallen gedurende de dag. De innerlijke stilte is de geboorteplaats van vrede, van alle manifestaties in het leven. Laat zo de mind tot rust komen. De Tibetanen zeggen: ‘De ware aarde van de geest is oneindig als de ruimte’. Laat alle gedachten en emoties los en ga voorbij aan de relatieve aspecten van het leven. 

2) Wanneer er meer stilte komt van binnen, kan je beter luisteren naar de wijsheid van je lichaam die tot uitdrukking komt door prettige en minder prettige signalen. Kies om deze te volgen. Het lichaam liegt nooit. 

Voed het lichaam met gezonde voeding, bederf het lichaam niet met afvalstoffen of toxische emoties. 

3) Merk op waar je drijfveer vandaan komt. Wanneer het ego opspeelt, probeer je behoefte aan erkenning, controle en macht te laten varen. Vertrouw op de wijsheid van de natuur. Je zult een grote vrijheid gaan ervaren. Wanneer je merkt dat je je irritatie of boosheid op een ander projecteert, herken dan dat je met jezelf aan het vechten bent. Wees milder naar jezelf.

4) Houd je aandacht bij de realiteit van het moment. Dit moment is het wonder van het bestaan. Wanneer je volledig dit moment omarmt, wordt er voor je toekomst gezorgd, en wordt het verleden geheeld. Dit moment is zoals het is. En zo is het. Omarm je leven en omarm jezelf. 

5) Leef de liefde. Vervang angst door liefde. Vervang ego gedreven motivaties door liefde. Deel je liefde.

Lees hier meer over zelfliefde

Meer tips? https://www.happinez.nl/100tips/

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair