Verslaving overwinnen met yoga

verslaving overwinnen met yoga

Verslaving betekent dat je een gewoonte, waar van je wel weet dat het niet goed voor je is, niet kan stoppen. Je krijgt signalen dat de gewoonte slecht voor jou en je omgeving is, maar toch ga je door. Het ‘willen’ drinken, eten of gamen, verandert in ‘moeten’. Zo’n twee miljoen Nederlanders zijn verslaafd op een manier dat het hun leven, gedrag en omgeving nadelig beïnvloed. Yoga kan je ondersteunen vrij te komen van de verslaving.

We kennen allemaal wel de kleine verslavingen: aan koffie, een wijntje, chips, televisie, bezit, suiker of seks. We kunnen zelfs verslaafd zijn aan relaties, of negatieve gedachten.  Yoga kan ons helpen gewoontes te doorbreken. 

Meditatie en verslaving overwinnen

Als je de leegte, de angst of het gemis in je geest waar de verslaving door veroorzaakt wordt, op een gezonde manier kan vullen en helen, is je verslaving niet meer nodig. Met wilskracht een verslaving te lijf gaan is bijna niet te doen, als de oorzaak, de diepere pijn of leegte aanwezig blijft. Door yoga en meditatie kunnen we onze gedachten observeren, waardoor je je bewuster kan worden van waar voor je vlucht.

Tijdens meditatie wordt je je bewust van je gedachten die steeds weer afleiding willen, je rusteloosheid, en het willen ‘vluchten’ in activiteiten, eten, films, games of drank. Het willen ‘krabben waar het jeukt’. Tijdens meditatie breng je steeds liefdevol je aandacht weer naar je ademhaling. Je reageert niet op je wispelturige geest en wordt steeds kalmer.  Waardoor je merkt dat gedachten kunnen oplossen. Hierdoor kan je je vermogen tot focus en concentratie trainen. 

Vreugde als antwoord

Vreugde in je leven brengen is volgens Chopra het antwoord op verslavingen.  Volgens Deepak Chopra is verslaving ‘zoeken op de verkeerde plek’. Hij meent dat mensen op zoek zijn naar een hoger ervaringsniveau, maar dat niet in dwangmatigheden zullen vinden. 

Wij hedendaagse mensen hebben allemaal wel iets van dwangmatig handelen in ons gedrag. Als we een positieve insteek hebben, kunnen we zien dat er iets voor de verslaving in de plaats moet komen voor dat de afhankelijkheid ophoudt.

Verslaving is onvrij zijn 

Verslaving kan verwoestende vormen aannemen. We weten niet waar we werkelijk vreugde moeten zoeken en denken dit te vinden in materiele dingen zoals alcohol, voeding, seks, drugs, games of zelfs slechte relaties. Chopra kiest voor een spirituele oplossing: we moeten leren waar vreugde is te vinden. Je bent wie je vandaag kiest te zijn, niet wie je gisteren was. Als je doet wat je moet doen, zul je vanzelf komen waar je moet zijn. Hij geeft aan dat ook Ayurveda kan helpen om jezelf in balans te brengen en jezelf te leren kennen, aan de hand van de drie dosha’s. Zie: Ayurveda.nl

Een gezond lichaam leidt tot een gezonde geest en andersom. Het een kan niet zonder het ander.  Ayurveda gaat uit van het principe dat we jezelf moet kennen voor we ziekte kunnen overwinnen. 

Meer weten? Neem een abonnement op de yogakrant: www.yogakrant.nl/abonnement-afsluiten

Meer info over yogatherapie. www.annekesips.nl

Hoofd Redacteur
Saskia Onck

Saskia Onck

Hatha-Yogadocente (Yoga Academie Nederland) lid VYN, auteur Feelgood Yoga, Yoga voor Moeders, YogaMeditatieDoedagboek (Uitgebracht bij Unieboekspectrum).

Populair