Geef nooit op

24 jaar later zet ik de radio aan. ‘Dit eerste nummer heeft een boodschap’, flitst door mijn hoofd. Ik krijg kippenvel als Rick Astley de keuken vult. Thera is in 2016 overleden aan kanker. Ik kijk naar haar foto, het leven spat van haar af. 

‘Just call out my name’
De dag erna ben ik nog steeds melancholisch. Als ik door de stad dwaal in de vroege ochtend, zie ik de marktkoopmannen in de zon hun fruit uitstallen. Mijn fiets is gestolen, voor de zoveelste keer. Geheel mijn schuld. Doordat ik met de buurvrouw stond te kletsen, vergat ik hem op slot te zetten. Ik onderdruk een slachtofferachtige traan, want voor Amsterdammers is je fiets niet zomaar een ding, maar een verlengstuk van je bestaan. Ik loop langs het huis van mijn vriendin Anneke, die vorig jaar overleed aan blaaskanker. De fluwelen, rode bank achter het raam waarop we ontelbaar veel koppen thee en glazen wijn dronken, is weg. Er staat een lichte, moderne bank en er hangen andere gordijnen. Ook zij was nog geen 50. We zouden samen oud worden. En vriendschap maakt het allemaal draagbaar: het single zijn, de rimpels en de tanende aandacht van het manvolk. We lachten erom en dronken nog een wijntje. Want wij waren sterke vrouwen en gaven nooit op.

Als ik thuiskom zet ik de radio aan. Misschien werkt dezelfde truc nog een keer. Ik duw op de power knop. Ik krijg kippenvel als ‘You just call out my name’ van Carole King klinkt, het lied wat we op Anneke’s uitvaart zongen met de tien mantelzorgers, rond de kist. Ineens voel ik me intens gelukkig met deze cadeautjes uit de kosmos. De plaats waar liefde niet stopt bij de dood, maar universeel aanwezig is. Als we als mens pure energie zijn, zoals we tijdens yoga ervaren, met alles verbonden, dan gaan we wel over naar een andere energievorm, maar de verbinding blijft.

Ik geef je nooit op! Zeg het tegen jezelf, de aarde, de levenden, de doden en je kinderen. In deze wereld is alles krom, maar de liefde blijft altijd. Ik wens jullie een heerlijke winter, met veel tijd voor reflectie. Neem net als ik de winterse tips van Ron van der Post ter harte en doe het in de winter bewust rustig aan. Verwen jezelf met elke dag mooie, geleide meditaties, hou je hart warm en je energie zuiver. Weg van de beperkingen, op naar de overvloed. 

Het leven, de dood en het ontstaan van ziekte, het zal altijd een mysterie blijven, maar: ‘All what truly exists in life is love.’ (Deepak Chopra)

Saskia Onck / hoofdredactrice