DE YOGA KEUKEN©

De keuken is de belangrijkste ruimte in huis. Hier verbinden we ons met onze voeding, de bron van leven. Juiste voeding zorgt voor een goed evenwicht van lichaam en geest. Tijd voor een nieuwe visie op koken en keukeninrichting. Maak van je keuken een harmonische en helende plek. Het is makkelijker dan je denkt!

keuken.inddElektronica & Milieu
Wereldwijd kampen we met een overdaad aan elektronica-afval. In arme landen wordt het vaak gedumpt op stortplaatsen, kapot geslagen en/of verbrand. Giftige dampen komen vrij en waaieren uit over woongebieden en landbouwgronden. Rivieren en oceanen raken (verder) vervuild.
De YOGAKRANT pleit voor minder elektronica! Al die apparaten nemen ruimte in beslag, vragen om onderhoud en slurpen energie. Kies voor eenvoud in je leven! Eén van de vijf niyama’s (voorschriften) uit het achtvoudige yogapad van Patanjali’s Yogasutra is tapas: soberheid. Minder bezit betekent minder (financiele) zorgen.

Angst
Veel keuzes in de keuken komen voort uit angst. Angst voor bederf (koelkast), angst voor schaarste (uitpuilende voorraadkasten), angst voor bacteriën (giftige zeep en schoonmaakmiddelen).  Wees bewust van je keuzes! Zet je angsten opzij en kies vanuit vrijheid. Breng weer fantasie in de keuken!

Exit afwasmachine
Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld vier keer meer energie, dan een afwasbeurt met de hand. Het vergt ook nog veel onderhoud en dure tabletten. Doe eens wat vaker ouderwets de afwas! Het is milieuvriendelijker en gezellig om samen te doen. De kinderen kunnen mee helpen. Met het sopje maak je nog even de keuken schoon, en je bespaart nog water ook!

Exit magnetron
Steeds meer onderzoeken tonen aan de magnetronstraling de voedingswaarde van eten verandert en aantast.
Zo werden bij het verhitten van melk en granen bepaalde aminozuren omgevormd in kankerverwekkende stoffen, en werd in vlees de kankerverwekkende stof d-Nitrosodienthanolamines gevonden.

Exit afzuigkap
De geur van koken stimuleert de zintuigen. Zonde om dat allemaal ‘weg te zuigen’. Bang dat je huis gaat stinken naar frituur? Bak eens in ghee (geklaarde boter), roomboter of kokosolie. Nog gezonder ook!

Exit electrische oven:
Koken op elektriciteit kost veel energie. Een gasoven werkt snel en krachtig. Koken op gas biedt bovendien het grote voordeel dat de temperatuur goed afgesteld kan worden, zodat weinig energie verloren gaat.

Exit waterkoker
Waterkokers zijn vaak van plastic: in  plastic kan de schadelijke stof BPA (Bisphenol-A) voorkomen, een oestrogeen-achtige stof die de hormoonhuishouding kan verstoren. Ook is er correlatie gevonden met borstkanker. Waarom risico lopen? Een ketel op het vuur is net zo makkelijk! En gezellig, met fluit…

Exit koelkast
Maar hoeveel potjes staan er al jaren en gebruik je nooit? Ideaal gezien gaat de koelkast de deur uit, maar dat  is niet voor iedereen haalbaar. Als je bewust boodschappen doet en minder of geen vlees en zuivel eet, heb je genoeg aan een klein, energiezuinig model. Wist je trouwens dat eten en drinken sneller wordt opgenomen als het op lichaamstemperatuur is? Van koud water en voedsel krimpen de bloedvaten rondom je maag, wat de vertering vertraagt.

Exit espressoapparaat
Door vetten in espresso koffie kan kan de waarde van zgn slecht cholesterol (LDL) in je bloed stijgen. Deze vetten (diterpenen) kunnen niet door een papieren filter heen. Hou het leven simpel en koop een pak biologische koffie, wat koffiefilters en een houder. Je wilt vast niet meer anders; het is veel lekkerder! Je bespaart op onderhoud en aanschaf van een apparaat dat je na een paar jaar vaak verkalkt kan weggooien.

www.greenjump.nl